Preskoči na glavni sadržaj

ReArt festival 2018 - Regoč i slavenska mitologija


ReArt festival u subotu 30. lipnja otvorio je svoja vrata i predstavio zanimljiv i raznolik program, kao i svake godine do sada. Ovogodišnja tema Regoč i slavenska mitologija uspješno su okupili velik broj ljudi koji su pronašli ponešto za sebe u brojnim radionicama i bogatom programu festivala. Tako je u Perivoju kralja Tomislava vladala idilična atmosfera okupljenih štandova, skulptura i šarenih instalacija, veselih performera i radoznalih posjetitelja. Umjetničko oslikani prozori koji su visili sa drveća ambijentu su dali novu dimenziju prostora te ulaska u bajkovitu priču i mogućnost da se u istu unese zahvaljujući cijelom ambijentu. Poznati ReArtov ambijent, kao i izložba dječjih zastavica izložba instalacija i skulpturi te izložba „Prozori“ činile su cjelodnevne izložbe koje su posjetitelji mogli pogledati u svakom trenutku, a neki su umjetnici (zahvaljujući vremenskim prilikama) bili viđeni na licu mjesta kako dovršavaju svoje skulpture što je cjeloj priči dalo pojačanu notu kreativnosti i umjetnosti, a posjetiteljima približilo viziju i djelo ReArt spajanja umjetnosti i javnosti.



Službeno otvorenje festivala održano je u subotu u 11:30 sati, te su u sklopu otvorenja dodijeljene nagrade za dječje zastavice u tri kategorije i predstavljen tim koji je realizirao projekt  pod vodstvom Valentine Grubačević.

Uz sajamski dio festivala, na kojem se predstavlja 36 izlagača, brojne edukativne i zabavne radionice, performanse i kazališni program u subotu, 30. lipnja, brojni posjetitelji uživali su u veseloj i opuštenoj atmosferi i večernjem glazbenom programu uz Shumsku deklu, žonglersko-glazbeni performans, Balkalar i DJ Emira koji su sve prisutne podigli na noge i s njima plesali satima.



Nedjelja, 1.srpnja, otpočela je uz edukativne i zanimljive radionice izrade lutaka zijevalica pod vodstvom Ane Čolaković. Starim tkaninama i materijalima, čarapicama i drugim detaljima dječica su radosno kreirala vlastite lutke Zijevalice i ukrašavala ih razno raznim ukrasima po vlastitom odabiru. Šljokica je bilo u izobilju. Isto kao i boja na likovnoj radionici Slađane Zubić i volontera, dobro nam poznate Papergirl radionice koja se odvijala kroz oba dva dana festivala.

I tijekom drugoga dana, performer Matko Abramić zauzeo je svoje mjesto u perivoju te je posjetiteljima ispisivao stihove na njihov vlastiti odabir početne riječi ili teme. To je oduševilo i male i velike i malo tko se ustručavao doći po svoju pjesmu, a Matko nije bio ništa manje zaposlen nego dana prije toga.



Održala se vrlo interesantna i edukativna radionica izrade prirodne paste za zube. Ema Petrak, studentica dentalne higijene i Petra Boras održale ovu radinicu i podijelile svoja znanja i iskustva sa okupljenima koji su svoje prve prirodne paste za zube ponijeli kućama postajući dio „uradi sam kulture“.

Nešto kasnije, u popodnevnim satima održale su se plesne radionice, jedna namijenjena dječici u izvedbi Plesnoga studija Shine i voditeljice Mire Sekerš koja je okupila mnoge vesele i razigrane mališane koji su svojim plesom u grupi ambijentu dali još veći doživljaj. Paralelno s time odvijala se i žonglerska radionica u izvedbi Plamingo Arts-a u kojoj su posjetitelji imali prilike isprobati neke vještine i akrobacije, a mnogima je od njih za prvi puta išlo iznenađujuće dobro.



U pozadini su se za to vrijeme odvijale tonske probe dvaju osječkih bendova, koju su završno nastupili u večernjim satima. U međuvremenu studenti su druge godine glume i lutkarstva još jednom izveli predstavu ''Od postanka svijeta'' koja je i drugoga dana privukla veliki broj gledatelja. U 20.00 sati nakon ispitne produkcije marionete održalo se predavanje „O slavenskoj mitologiji, njezinim ostacima u tradicijskoj kulturi te kako je ona utjecala na priče Ivane Brlić Mažuranić“ koju je održao gostujući predavač, dr.sc. Željko Predojević, zaljubljenik kroatistike, njezine povijesti i nastanka, tradicije kao i općenito teme izgradnje identiteta. Interes za predavanje bio je velik te su okupljeni prigodno zaokružili priču o slavenskoj mitologiji brojnim pitanjima, vlastitim znanjima i idejama za daljnju nadogradnju znanja o ovoj temi.

Nakon kratke pauze, uz zvukove automobila u pozadini, osječki bend Layka nakon kojega je zasvirao Harvo Jay prikladno su zatvorili ovogodišnje izdanje ReArt festivala.



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Predstavljamo "Svjetlost fenjera"

SVJETLOST FENJERA - PREDSTAVLJANJE Kako živimo u   vremenu potpune industrijalizacije i serijske proizvodnje, tako se javlja i želja za proizvodom koji je drugačiji. Za proizvodom koji je rađen rukom onoga koji voli to što radi. Imamo čast predstaviti mladog profesora filozofije i latinskog jezika Miroslava Kerna, zaljubljenika u starinske svjetiljke koje svojim magičnim svjetlom upotpunjuju atmosferu i toplinu svakoga doma. Kern predstavlja svoju udrugu Svjetlost fenjera preko koje djeluje u promoviranju i edukaciji o starinskim svjetiljkama – fenjerima. Kako nam je objasnio prof. Kern, petrolejske lampe potječu iz vremena kada nije bilo električne energije. Od sredine 19. stoljeća pa gotovo sve donedavno diljem svijeta, pa čak i u nas ( Luna, Karlovac ), proizvodile su se petrolejske lampe ili fenjeri koji su svojim korisnicima nudili malo prigušenog svjetla i puno romantike. Predstavljamo jednoga usudili bismo se reći,   usamljenog obrtnika koji u svom radu i nema

ReArt festival - PROGRAM

  Pozivamo vas da ovih blagdana podržite umjetnike i rukotvorce na ReArt festivalu - zimsko izdanje koje će se održati u Kulturnom centru Osijek u subotu 16. 12. 2023. u vremenu od 9:30 do 19 sati u organizaciji udruge REART. U sklopu zimskog izdanja festivala biti će prilike za druženje uz umjetnike, kreativce i rukotvorce svih usmjerenja. Na ReArtovom najkreativnijem sajmu sa 23 izlagača, pronađite "handmade" poklone za najdraže, sajam nudi kreativne umjetničke stvari, nakit, predmete od drveta, odjeću i modne dodatke, kozmetiku, igračke, umjetničke slike i drugo. ReArt sada već 9. godinu okuplja spektar različitosti kulturne industrije kroz kreativni sajam. Prepoznatljivost je u brandovima koje ćete moći upoznati kao i ljude koji stoje iza kvalitete svoga branda. IZLAGAČI: Biljke.Plants terariji & sobne biljke Hrvatska , Josip Balić , Pink_ink , Maku handmade art, Galena obrt , Ginko, life.of.dots, NoLi- baby handmade , Pipi Lu /Legaraches, Statement - Obrt za proizvod
ReArt festival održat će se 23. i 24. lipnja 2023. godine u Osijeku, u Tvrđi, na "Livadi", na adresi Ulica Kamila Firingera 3 (ispred prostora udruge Slama). Festival predstavlja interdisciplinarnu umjetničku platformu za jačanje kreativne industrije i umjetničkog poduzetništva. Jedinstvenim umrežavanjem, poticanjem i promoviranjem kreativnog stvaralaštva umjetnika i kreativaca, kreirat će se program za sve, i velike i male posjetitelje. Kreativan sajam, razne interaktivne radionice, nastupi glazbenika i još mnogo toga očekuje vas i ove godine. Ovogodišnja tema ReARt festivala je "Nigdjezemska". Detaljnije informacije o samom programu moći ćete saznati u narednim objavama na društvenim mrežama:  https://www.facebook.com/reart.fest/  i  https://www.instagram.com/reartfestival/?hl=en  Grafički dizajn by Tin Ringsmuth, Demiurg