Preskoči na glavni sadržaj

Predstavljamo "Svjetlost fenjera"
SVJETLOST FENJERA - PREDSTAVLJANJE

Kako živimo u  vremenu potpune industrijalizacije i serijske proizvodnje, tako se javlja i želja za proizvodom koji je drugačiji. Za proizvodom koji je rađen rukom onoga koji voli to što radi.
Imamo čast predstaviti mladog profesora filozofije i latinskog jezika Miroslava Kerna, zaljubljenika u starinske svjetiljke koje svojim magičnim svjetlom upotpunjuju atmosferu i toplinu svakoga doma. Kern predstavlja svoju udrugu Svjetlost fenjera preko koje djeluje u promoviranju i edukaciji o starinskim svjetiljkama – fenjerima.

Kako nam je objasnio prof. Kern, petrolejske lampe potječu iz vremena kada nije bilo električne energije. Od sredine 19. stoljeća pa gotovo sve donedavno diljem svijeta, pa čak i u nas ( Luna, Karlovac ), proizvodile su se petrolejske lampe ili fenjeri koji su svojim korisnicima nudili malo prigušenog svjetla i puno romantike. Predstavljamo jednoga usudili bismo se reći,  usamljenog obrtnika koji u svom radu i nema baš preveliku konkurenciju. Ono što on izrađuje su prekrasni fenjeri načinjeni s puno ljubavi, pažnje i ponajviše preciznosti. Miroslav tvrdi kako u svojoj kolekciji ima preko 130 fenjera i kako su neki stari preko 100 god.

Kako bih lakše shvatili samu izradu fenjera i dekorativnih rasvjetnih tijela Miroslav nam je pokušao što preciznije prenijeti tijek izrade samog proizvoda.
FENJERI- KLASA K1
Ukrasne fenjer lampe, rade na  struju. Nije potreban petrolej, dovoljno je spojiti utikač i utičnicu. Na kabelu se nalazi prekidač, a po želji ugrađuje se i dimmer (regulator jačine svjetlosti).
U ponudi su različitih veličina, visine 20, 25, 28 i 30 centimetara.
FENJERI - KLASA A1
Fenjeri klase A1 su stari preko 30 godina, restaurirani i rade na struju.
Nije potreban petrolej, dovoljno je spojiti utikač i utičnicu. U ponudi su različitih veličina, od 25, 28, 30 i 40 centimetara.
FENJERI – KLASA A   
Fenjeri kase A su fenjeri koji imaju svoju antikvitetnu vrijednost. Nekima od njih se procjenjuje da su stari i preko 100 godina, a većina ih je iz vremena prije drugog svjetskog rata. 
Koriste se kao dekoracija kod snimanja filmova, glazbenih spotova, foto sessiona, glazbenih koncerata, kazališnih predstava, vjenčanja i svega ostaloga gdje je potreban ugođaj koji ovi stari fenjeri stvaraju.  
Osim Fenjera, Miroslav Kern također izrađuje i lampe.
Lampe su ručno rađene. Materijali su drvo i staklo te nužna elektrifikacija. Lampe su sa različitim uzorcima, kao što su slike Nikole Tesle, Alana Forda, poznatih glumaca i pjevača, a po Vašoj želji možete i sami odabrati uzorak za vašu lampu.
U svojoj ponudi Miroslav nudi i dekorativne Fenjere na struju za ugostiteljske obrte i ono što je najvažnije nudi i  usluge restauriranja.  Kako on kaže: “Ako imate stari fenjer ili neki stari predmet kojeg želite sačuvati, obratite mi se s povjerenjem“….. 
Ukoliko vam se sviđa rad Miroslava Kerna i "Svjetlosti fenjera" te biste htjeli saznati nešto malo od ovoga što smo vam mi predstavili, Svjetlost fenjera možete pratiti i kontaktirati na stranici http://fenjer-kern.esy.es/DEKORATIVNA-RASVJETNA-TIJELA/
Uskoro kreće Božićno vrijeme darivanja, mislimo kako bi ovaj poklon svakome izmamio osmjeh i toplinu oko srca. Svjetlost fenjera će se predstaviti na ReAru u obliku izložbe sa oko 130 fenjera, uz izložbu, Miroslav će održati i predavanje. ReArt Božićno izdanje 15. i 16. 12. 2017. 


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Natječaj za izlaganje na ReArt festivalu - božićno izdanje 2020.

Natječaj za izlaganje na ReArt festivalu – Božićno izdanje 2020. Rok za prijavu: od 21. 11. do 1. 12. 2020. Udruga za umjetnost i stvaralaštvo REART otvara natječaj za sudjelovanje, izlaganje i/ili prodaju umjetničkih i kreativnih radova za ReArt festival - Božićno izdanje 2020. ReArt se planira održati u manjem izdanju festivala, 19. prosinca 2020. godine u Kulturnom centru u Osijeku ukoliko to epidemiološka situacija i mjere budu dopuštale. U suprotnom, ReArt festival će se održati u online izdanju, ovisno o mogućnostima. Na natječaj se mogu prijaviti svi umjetnici ili grupe umjetnika koji žele predstaviti svoj rad, kao i svi kreativci ili grupe kreativaca, udruge, obrtnici ili mali poduzetnici koji izrađuju svoje predmete ručno, sa što manje upotrebe strojne obrade. Tražimo originalnost, neobičnost ili inovativnost u radu kao i kvalitetu samog rada koji stvara određeni identitet ili brand. Bitno je predstaviti se kvalitetnim fotografijama kao i opisom samih radova/brenda k

Natječaj za izlaganje ReArt 2021.

Natječaj za sudjelovanje, izlaganje i/ili prodaju radova na ReArt festivalu 2021. ____________________________________________________________ Rok za prijavu: od 17. svibnja do 01. lipnja 2021.  Rezultati natječaja: okvirno 4. lipnja 2021. Udruga REART otvara natječaj za izlaganje/prodaju umjetničkih i kreativnih radova za ovogodišnje izdanje ReArt festivala. ReArt festival 2021. održat će se od 18. do 20. lipnja 2021. na ulicama Tvrđe , livadi Državnog arhiva (ul. Kamila Firingera) u Osijeku, a naziv ovogodišnje teme je “ Mali princ ”. Plan za izlagački dio festivala (sajam) u trajanju od ukupno dva dana ( 19. i 20. lipnja 2021. subota i nedjelja ) biti će u skladu sa epidemiološkom mjerama ali zbog neizvjesnosti svih događanja moramo napomenuti kako ćemo o mogućnosti održavanja sajma unutar ReArt festivala naknadno obavijestiti. Na natječaj se mogu prijaviti svi umjetnici ili grupe umjetnika koji žele predstaviti svoj rad, kao i svi kreativci ili grupe kreativaca, udruge, zadruge,

Program ReArt festivala 2021

  ReArt festival 2021. satnica programa Mjesto: Livada u Tvrđi kod Državnog arhiva, ul. Kamila Firingera 3, Osijek Dođite na festival biciklom ili pješke! Petak 18.6. 2021. (od 14 do 01 h) od 14h - ReArt chill uz kafić na otvorenom by Rubicon pub i hrana by Špajz, vidimo se na livadi i ponesite si dekicu ili jastučić za sjedenje i chillanje! Izložbe: - izložba zastavica radova djece i mladih osnovnih i srednjih škola. Napravi selfie i #reart2021 - ReArt izložba skulptura i instalacija, pronađi umjetnički rad, napravi selfi sa #reart2021, postaj online na Instagram ili Facebook, stvaraj festival s nama! - izložba pod nazivom „stARTanje” umjetničkih radova/ilustracija, umjetnici: Jasmin Mišković, Maja Biondić, Slađana Zubić, Matej Matagić, Dora Kralik i Kristina Penava. Ostali program: - 10h Javna likovna akcija; oslikavanje suncobrana na ReArt festivalu by Rebus - 17 do 19 h Radionice za djecu Bajkaonica ; „Bajke pod baldahinom” by Jasna Komendanović i Tamara Čer, Društvo „N