Preskoči na glavni sadržaj

O ReArt-uOpće informacije za ReArt festival umjetnosti i kreativnosti


ReArt festival jedan je od projekata udruge za umjetnost i stvaralaštvo REART. ReArt (reciklirana, rekomponirana (art) umjetnost) predstavlja mjesto susreta i razmjene raznih tipova umjetnika i kreativaca na kojem se može vidjeti stvaranje i razvoj urbane kulture. Festival stvara platformu za umjetnost, približava publiku umjetnicima, kreativcima daje mogućnost predstavljanja, promiče kulturu recikliranja i stvara ugodno društveno ozračje. 


Foto: ReArt festival 2015.

ReArt povezuje kreativnost, umjetnost, znanost i ekologiju odgovarajući na temu određenog književnog djela i oživljavajući razna zaboravljena mjesta unutar grada Osijeka.
ReArt festivalom želi se postići prepoznatljivost grada Osijeka i regije Slavonije i Baranje kao kulturnog i urbanog središta te mjesta za umjetnost i raznolikost, a ujedno promovirati i obogatiti turističku i gospodarsku ponudu grada.
Festival promovira lokalne umjetnike i kreativce te se vodi motom „Misli globalno kupuj lokalno“ potičući „uradi sam“ kulturu. 
Festival se održava na proljeće i unutar festivala se održava ReArt sajam koji predstavlja sajam kreativaca, te osim na proljeće ima i svoje božićno izdanje. Interes mladih kao i svih uzrasta sve više raste, stoga ReArt okuplja veliki spektar različitosti.


Foto ReArt 2016.

Raznolikost ReArt-ova programa otvara nove prilike, potiče nove suradnje te stvara dugotrajne uspomene, a podrazumijeva: kreativni sajam, izložbe, glazbeni program, predstave, gostovanja, filmske projekcije, edukativne radionice i predavanja predavača iz cijele regije s područja kulturne i kreativne industrije.


ReArt postoji od 2014. godine: prvo preko udruge Plantaža, zatim 2018. prelazi na istoimenu udrugu REART. Prvi ReArt sajam u božićnom izdanju dogodio se u prosincu 2014.; drugi ReArt u festivalskom izdanju pod temom „Alisa u zemlji čudesa“ održao se u travnju 2015.; treći božićni ReArt u prosincu 2015. U travnju 2016. odvio se pod temom “Put u središte zemlje” te u prosincu iste godine pod imenom ReArt božićno izdanje festivala. ReArt 2017. uvodi i dodatne programe poput ReArt piknika održanog u travnju, zatim ReArt festival na temu "Priča bez kraja" i već tradicionalno božićno izdanje festivala u prosincu. 2018. nakon "ReArt piknika u travnju (za obilježavanje dana planeta Zemlje) slijedi ljetno izdanje pod temom "Regoč i Slavenska mitologija".
Krajem 2018. organizira se tradicionalni ReArt božićni sajam i kreće rad preko novoosnovane Udruge za umjetnost i stvaralaštvo REART. 2019. obilježava ReArt piknik, ReArt festival sa temom "Vodič kroz galaksiju za autostopere" i tradicionalno božićno izdanje festivala. 2020. obilježava temu "Put u Lilliput", 2021. susreće se sa "Malim princom" uz Zimsko izdanje festivala. 2022. godina obilježava se zelena priča kroz temu "Knjiga o džungli"!


ReArt festival ima i svoja gostovanja na drugim festivalima te ga obilježava sada već iznimno prepoznatljivi kreativno umjetnički ambijent od recikliranih materijala.

Unutar ReArt festivala postoji kreativni sajam koji osim u svom proljetnom izdanju ima i božićno (zimsko) izdanje. Kreativni sajam predstavlja i okuplja razne umjetnike, rukotvorce i kreativce. Za izlaganje na ReArt sajamskom dijelu pratite aktualne natječaje koje objavimo gdje se možete prijaviti i saznati ostale informacije.
ReArt promiče umjetnost i kulturu življenja!
Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Predstavljamo "Svjetlost fenjera"

SVJETLOST FENJERA - PREDSTAVLJANJE Kako živimo u   vremenu potpune industrijalizacije i serijske proizvodnje, tako se javlja i želja za proizvodom koji je drugačiji. Za proizvodom koji je rađen rukom onoga koji voli to što radi. Imamo čast predstaviti mladog profesora filozofije i latinskog jezika Miroslava Kerna, zaljubljenika u starinske svjetiljke koje svojim magičnim svjetlom upotpunjuju atmosferu i toplinu svakoga doma. Kern predstavlja svoju udrugu Svjetlost fenjera preko koje djeluje u promoviranju i edukaciji o starinskim svjetiljkama – fenjerima. Kako nam je objasnio prof. Kern, petrolejske lampe potječu iz vremena kada nije bilo električne energije. Od sredine 19. stoljeća pa gotovo sve donedavno diljem svijeta, pa čak i u nas ( Luna, Karlovac ), proizvodile su se petrolejske lampe ili fenjeri koji su svojim korisnicima nudili malo prigušenog svjetla i puno romantike. Predstavljamo jednoga usudili bismo se reći,   usamljenog obrtnika koji u svom radu i nema

Program ReArt festivala 2022.

  Glazbeni program: Radionice:  Prijava na Power animal radionicu:  OVDJE Prijava na Djembe bubnjarsku radionicu:  OVDJE Prijave na Dah prirode radionicu:  OVDJE Izložbe:  Predavanje: Izlagači Kreativnog sajma:  ReArt merch: Naš ovogodišnji festival podržava eko održivu priču na novoj razini!  Prije nego što se uputite za šank kafića Remy, potražite naš stand s  #reart  čašama, budući da je to jedini način da dobijete piće iz Remyja (pivo, vino, sok...). Kotizacija iznosi 20,00 kn. Čašu možete koristiti sve dane festivala, a nakon toga možete ju vratiti - očuvanu, a mi ćemo vam vratiti vaš novac. Naravno, možete ju i zadržati kao suvenir.  Suradnje:  Pratite nas i na:  Facebook ReArt fest https://www.instagram.com/reartfestival/?hl=en i Udruga REART  http://udrugareart.blogspot.com/ @  https://www.facebook.com/udrugareart Vidimo se!

Natječaj za ReArt zastavice do 9. 6. 2022.

                                              NATJEČAJ ZA DJECU I MLADE IZRADA ZASTAVICA ZA REART FESTIVAL 2022. Udruga REART je raspisala likovni natječaj za svu djecu i mlade, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta , za sudjelovanje u kreativnom radu. Pozivamo sve mlade kreativce na oslikavanje vlastitih zastav ic a na temu „Knjiga o džungli” , književnog djela R. Kiplinga, koja čini temu ovogodišnjeg izdanja ReArt festivala . Spomenuta priča otkriva pitanja dječaka koji je odrastao u džungli sa divljim životinjama, događaj a uz životinje iz džungle, p rožeta je mnoštvom inspirativnih krajolika, izmišljenih prostora unutar naše mašte, što temu čini neiscrpnom kada su u pitanju mašta i kreativnost. Pozivamo svu zainteresiranu djecu i mlade da nam pošalju poštom svoju naslikanu zastavicu! Tko može sudjelovati? Učenici osnovnih i srednjih škola, a mogu se prijaviti pojedinačni i grupni radovi. U grupnom radu mogu sudjelovati najviše dva učenika. Zašto? Zanima nas