Preskoči na glavni sadržaj

O ReArt-uOpće informacije za ReArt festival umjetnosti i kreativnosti


ReArt festival jedan je od projekata udruge za umjetnost i stvaralaštvo REART. ReArt (reciklirana, rekomponirana (art) umjetnost) predstavlja mjesto susreta i razmjene raznih tipova umjetnika i kreativaca na kojem se može vidjeti stvaranje i razvoj urbane kulture. Festival stvara platformu za umjetnost, približava publiku umjetnicima, kreativcima daje mogućnost predstavljanja, promiče kulturu recikliranja i stvara ugodno društveno ozračje. 


Foto: ReArt festival 2015.

ReArt povezuje kreativnost, umjetnost, znanost i ekologiju odgovarajući na temu određenog književnog djela i oživljavajući razna zaboravljena mjesta unutar grada Osijeka.
ReArt festivalom želi se postići prepoznatljivost grada Osijeka i regije Slavonije i Baranje kao kulturnog i urbanog središta te mjesta za umjetnost i raznolikost, a ujedno promovirati i obogatiti turističku i gospodarsku ponudu grada.
Festival promovira lokalne umjetnike i kreativce te se vodi motom „Misli globalno kupuj lokalno“ potičući „uradi sam“ kulturu. 
Festival se održava na proljeće i unutar festivala se održava ReArt sajam koji predstavlja sajam kreativaca, te osim na proljeće ima i svoje božićno izdanje. Interes mladih kao i svih uzrasta sve više raste, stoga ReArt okuplja veliki spektar različitosti.


Foto ReArt 2016.

Raznolikost ReArt-ova programa otvara nove prilike, potiče nove suradnje te stvara dugotrajne uspomene, a podrazumijeva: kreativni sajam, izložbe, glazbeni program, predstave, gostovanja, filmske projekcije, edukativne radionice i predavanja predavača iz cijele regije s područja kulturne i kreativne industrije.


ReArt postoji od 2014. godine: prvo preko udruge Plantaža, zatim 2018. prelazi na istoimenu udrugu REART. Prvi ReArt sajam u božićnom izdanju dogodio se u prosincu 2014.; drugi ReArt u festivalskom izdanju pod temom „Alisa u zemlji čudesa“ održao se u travnju 2015.; treći božićni ReArt u prosincu 2015. U travnju 2016. odvio se pod temom “Put u središte zemlje” te u prosincu iste godine pod imenom ReArt božićno izdanje festivala. ReArt 2017. uvodi i dodatne programe poput ReArt piknika održanog u travnju, zatim ReArt festival na temu "Priča bez kraja" i već tradicionalno božićno izdanje festivala u prosincu. 2018. nakon "ReArt piknika u travnju (za obilježavanje dana planeta Zemlje) slijedi ljetno izdanje pod temom "Regoč i Slavenska mitologija".
Krajem 2018. organizira se tradicionalni ReArt božićni sajam i kreće rad preko novoosnovane Udruge za umjetnost i stvaralaštvo REART. 2019. obilježava ReArt piknik, ReArt festival sa temom "Vodič kroz galaksiju za autostopere" i tradicionalno božićno izdanje festivala. 2020. obilježava temu "Put u Lilliput", 2021. susreće se sa "Malim princom" uz Zimsko izdanje festivala. 2022. godina obilježava se zelena priča kroz temu "Knjiga o džungli"!


ReArt festival ima i svoja gostovanja na drugim festivalima te ga obilježava sada već iznimno prepoznatljivi kreativno umjetnički ambijent od recikliranih materijala.

Unutar ReArt festivala postoji kreativni sajam koji osim u svom proljetnom izdanju ima i božićno (zimsko) izdanje. Kreativni sajam predstavlja i okuplja razne umjetnike, rukotvorce i kreativce. Za izlaganje na ReArt sajamskom dijelu pratite aktualne natječaje koje objavimo gdje se možete prijaviti i saznati ostale informacije.
ReArt promiče umjetnost i kulturu življenja!
Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

ReArt festival 2024. - Natječaj za izlaganje

  Natječaj za sudjelovanje, izlaganje i/ili prodaju radova na ReArt festivalu 2024. ______________________________________________________ Rok za prijavu: od 06. svibnja do 03. lipnja 2024. Rezultati natječaja: okvirno 6. lipnja 2024. Udruga REART otvara natječaj za izlaganje/prodaju umjetničkih i kreativnih radova za ovogodišnje izdanje ReArt festivala. ReArt festival 202 4 . održat će se u petak 2 1 . 6. i subotu 2 2 . 6. 202 4 . na ulicama Tvrđe , livadi Državnog arhiva (ul. Kamila Firingera) u Osijeku, a naziv ovogodišnje teme je “ Alisa s one strane ogledala ” . Na natječaj se mogu prijaviti svi umjetnici ili grupe umjetnika koji žele predstaviti svoj rad, kao i svi kreativci ili grupe kreativaca, udruge, zadruge, obrtnici ili mali poduzetnici koji izrađuju svoje predmete ručno, sa što manje upotrebe strojne obrade. Tražimo originalnost „branda“, neobičnost ili inovativnost u radu kao i kvalitetu samog rada koji stvara određeni identitet (brand) Vašega proizvoda. Bitno

Predstavljamo "Svjetlost fenjera"

SVJETLOST FENJERA - PREDSTAVLJANJE Kako živimo u   vremenu potpune industrijalizacije i serijske proizvodnje, tako se javlja i želja za proizvodom koji je drugačiji. Za proizvodom koji je rađen rukom onoga koji voli to što radi. Imamo čast predstaviti mladog profesora filozofije i latinskog jezika Miroslava Kerna, zaljubljenika u starinske svjetiljke koje svojim magičnim svjetlom upotpunjuju atmosferu i toplinu svakoga doma. Kern predstavlja svoju udrugu Svjetlost fenjera preko koje djeluje u promoviranju i edukaciji o starinskim svjetiljkama – fenjerima. Kako nam je objasnio prof. Kern, petrolejske lampe potječu iz vremena kada nije bilo električne energije. Od sredine 19. stoljeća pa gotovo sve donedavno diljem svijeta, pa čak i u nas ( Luna, Karlovac ), proizvodile su se petrolejske lampe ili fenjeri koji su svojim korisnicima nudili malo prigušenog svjetla i puno romantike. Predstavljamo jednoga usudili bismo se reći,   usamljenog obrtnika koji u svom radu i nema

ReArt festival - PROGRAM

  Pozivamo vas da ovih blagdana podržite umjetnike i rukotvorce na ReArt festivalu - zimsko izdanje koje će se održati u Kulturnom centru Osijek u subotu 16. 12. 2023. u vremenu od 9:30 do 19 sati u organizaciji udruge REART. U sklopu zimskog izdanja festivala biti će prilike za druženje uz umjetnike, kreativce i rukotvorce svih usmjerenja. Na ReArtovom najkreativnijem sajmu sa 23 izlagača, pronađite "handmade" poklone za najdraže, sajam nudi kreativne umjetničke stvari, nakit, predmete od drveta, odjeću i modne dodatke, kozmetiku, igračke, umjetničke slike i drugo. ReArt sada već 9. godinu okuplja spektar različitosti kulturne industrije kroz kreativni sajam. Prepoznatljivost je u brandovima koje ćete moći upoznati kao i ljude koji stoje iza kvalitete svoga branda. IZLAGAČI: Biljke.Plants terariji & sobne biljke Hrvatska , Josip Balić , Pink_ink , Maku handmade art, Galena obrt , Ginko, life.of.dots, NoLi- baby handmade , Pipi Lu /Legaraches, Statement - Obrt za proizvod