Predstavljamo "Svjetlost fenjera"
SVJETLOST FENJERA - PREDSTAVLJANJE

Kako živimo u  vremenu potpune industrijalizacije i serijske proizvodnje, tako se javlja i želja za proizvodom koji je drugačiji. Za proizvodom koji je rađen rukom onoga koji voli to što radi.
Imamo čast predstaviti mladog profesora filozofije i latinskog jezika Miroslava Kerna, zaljubljenika u starinske svjetiljke koje svojim magičnim svjetlom upotpunjuju atmosferu i toplinu svakoga doma. Kern predstavlja svoju udrugu Svjetlost fenjera preko koje djeluje u promoviranju i edukaciji o starinskim svjetiljkama – fenjerima.

Kako nam je objasnio prof. Kern, petrolejske lampe potječu iz vremena kada nije bilo električne energije. Od sredine 19. stoljeća pa gotovo sve donedavno diljem svijeta, pa čak i u nas ( Luna, Karlovac ), proizvodile su se petrolejske lampe ili fenjeri koji su svojim korisnicima nudili malo prigušenog svjetla i puno romantike. Predstavljamo jednoga usudili bismo se reći,  usamljenog obrtnika koji u svom radu i nema baš preveliku konkurenciju. Ono što on izrađuje su prekrasni fenjeri načinjeni s puno ljubavi, pažnje i ponajviše preciznosti. Miroslav tvrdi kako u svojoj kolekciji ima preko 130 fenjera i kako su neki stari preko 100 god.

Kako bih lakše shvatili samu izradu fenjera i dekorativnih rasvjetnih tijela Miroslav nam je pokušao što preciznije prenijeti tijek izrade samog proizvoda.
FENJERI- KLASA K1
Ukrasne fenjer lampe, rade na  struju. Nije potreban petrolej, dovoljno je spojiti utikač i utičnicu. Na kabelu se nalazi prekidač, a po želji ugrađuje se i dimmer (regulator jačine svjetlosti).
U ponudi su različitih veličina, visine 20, 25, 28 i 30 centimetara.
FENJERI - KLASA A1
Fenjeri klase A1 su stari preko 30 godina, restaurirani i rade na struju.
Nije potreban petrolej, dovoljno je spojiti utikač i utičnicu. U ponudi su različitih veličina, od 25, 28, 30 i 40 centimetara.
FENJERI – KLASA A   
Fenjeri kase A su fenjeri koji imaju svoju antikvitetnu vrijednost. Nekima od njih se procjenjuje da su stari i preko 100 godina, a većina ih je iz vremena prije drugog svjetskog rata. 
Koriste se kao dekoracija kod snimanja filmova, glazbenih spotova, foto sessiona, glazbenih koncerata, kazališnih predstava, vjenčanja i svega ostaloga gdje je potreban ugođaj koji ovi stari fenjeri stvaraju.  
Osim Fenjera, Miroslav Kern također izrađuje i lampe.
Lampe su ručno rađene. Materijali su drvo i staklo te nužna elektrifikacija. Lampe su sa različitim uzorcima, kao što su slike Nikole Tesle, Alana Forda, poznatih glumaca i pjevača, a po Vašoj želji možete i sami odabrati uzorak za vašu lampu.
U svojoj ponudi Miroslav nudi i dekorativne Fenjere na struju za ugostiteljske obrte i ono što je najvažnije nudi i  usluge restauriranja.  Kako on kaže: “Ako imate stari fenjer ili neki stari predmet kojeg želite sačuvati, obratite mi se s povjerenjem“….. 
Ukoliko vam se sviđa rad Miroslava Kerna i "Svjetlosti fenjera" te biste htjeli saznati nešto malo od ovoga što smo vam mi predstavili, Svjetlost fenjera možete pratiti i kontaktirati na stranici http://fenjer-kern.esy.es/DEKORATIVNA-RASVJETNA-TIJELA/
Uskoro kreće Božićno vrijeme darivanja, mislimo kako bi ovaj poklon svakome izmamio osmjeh i toplinu oko srca. Svjetlost fenjera će se predstaviti na ReAru u obliku izložbe sa oko 130 fenjera, uz izložbu, Miroslav će održati i predavanje. ReArt Božićno izdanje 15. i 16. 12. 2017. 


Primjedbe