Preskoči na glavni sadržaj

Predstavljamo umjetnike: Izložba skulptura i instalacija



Predstavljanje  brojnih umjetničkih radova neizostavan je dio svakog ReArt izdanja kroz različite izložbe kako u galerijskim prostorima, tako i na otvorenom. Ove godine lokalnu scenu osječkih umjetnika izložbom skulptura i instalacija predstavit će Filip Ausman, Marko Babić, Luka Boras, Valentina Grubačević, Nikola Faller i Slađana Zubić, a njihove će skulpture krasiti razne lokacije u Osijeku.

Dok čekamo da njihove skulpture osvanu na ulicama našega grada, upoznajmo se s njihovim dosadašnjim radom! 



Filip Ausman
Filip Ausman, rođen je 16.07.1990. Osječki je prvostupnik likovne kulture i njemački krajobrazni vrtlar. Sudjelovao je na brojnim land art slikarskim i kiparskim kolonijama, radionicama i izložbama. Rak po zodijaku. Broj cipela 42.

Marko Babić
Marko Babić, kiparski dizajn završio je 2008. godine u Školi za tekstil, dizajn i primijenjenu umjetnost u Osijeku. Diplomirao 2016. godine na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Zaposlen kao restauratorski tehničar za kamen, arhitektonsku plastiku i kiparstvo. 

U kiparskom oblikovanju služi se raznim materijalima - gips, metal, tkanina, kamen, drvo. Tako je i rad na temu "Put u Lilliput" za ReArt 2020. kombinacija metala i tkanine koji oblikovanjem poprimaju karakteristike mobila - apstraktnog, pokretnog likovnog djela. Nazivi likova i mjesta u zemlji Lilliput proizlaze iz igre riječima te je njihov zabavni međuodnos odabran kao tema rada.


Luka Boras
Luka Boras magistrirao na odjelu za matematiku te se bavi pedagoškim radom kao profesor matematike. Voditelj je tehničkog / glazbenog djela ReArt festivala. Svoju strast i entuzijazam prema umjetnosti i umjetničkom izražavanju otkrio je tijekom volontiranja na istoimenom festivalu. Koristi sve prirodne materijale, ponajviše drvo. 

Za ovogodišnji Reart festival također koristi prirodni materijal koji je sam uzgojio, oblikovao i na kraju pretvorio u umjetničku instalaciju. Radise o osušenoj ukrasnoj tikvi koja svijetli noću.


Nikola Faller
Nikola Faller, magistar je kiparstva i osječki kipar koji se već 15 godina profesionalno bavi land artom, ali i performansom, ilustracijom i pedagoškim radom. Osnivač je i umjetnički voditelj udruge Slama i SLAMA - land art festivala.
Skulpture većinom izrađuje od slame, sijena, trske, granja, drveta, snijega i leda, lišća i sličnih drugih prirodnih materijala. Prolaznost i uključivanje elemenata, posebice vatre i vode, postaju jedna od glavnih odrednica ovakve ekološki osviještene skulpture, koja često kao u projektu '4 godišnja doba' prati ritam i ciklične mijene prirode u potrazi za skladnom i zdravo usmjerenom kreativnošću ljudskih bića kao baštinika planete Zemlje. 
Na ReArt festivalu gostuje već niz godina. Riječ je o dugogodišnjem prijateljstvu i obostranoj suradnji. 

Ove se godine priprema izvesti jedan od Gulliverovih osobnih predmeta, predimenzionirani džepni sat.


Valentina Grubačević
Valentina Grubačević magistrirala je 2011. na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, smjer grafike. 
Sudjelovala je u nizu umjetničkih događaja, izložbi i radionica te kao organizatorica umjetničkih projekata "Baranja animation festivala", "ReArt festivala umjetnosti i kreativnosti“ i rada na međunarodnim projektima preko eTwinning i Erasmus+ platforme. Također, 2019., sudjeluje u umjetničkoj ekspedicije „Art nomad project“ s kojom putuje u Peru, Južnu Ameriku. Osim umjetničkim radom kroz festivale, likovne kolonije i izložbe bavi se i pedagoškim radom. Članica je HDLU-a u Osijeku od 2010. Uz dvije partnerice osniva Udrugu za umjetnost i stvaralaštvo REART. Bavi se medijem crteža, grafike, umjetničke instalacije, soft skulpture i tekstilne umjetnosti. 

Na ReArt festivalu 2020. predstaviti će se sa video instalacijom kroz spoj analognog i digitalnog rada vodeći se inspiracijom prirode, kontrasta veliko-malo, kazališta sjena i minijature.



Slađana Zubić
Slađana Zubić, diplomirala je na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, smjer slikarstvo. Stekla titulu magistra edukatora likovne kulture. Bavi se pedagoškim radom kao prof. likovne kulture te je voditeljica umjetničkog djela ReArt festivala u Osijeku. Sudjelovala na nekolicini projekata, aktiva i umjetničkih aktivnosti. 

U slobodno vrijeme bavi se ilustracijom i crtežom, dok su joj najveća motivacija/inspiracija ruske Babuške na kojima temelji čitav svoj umjetnički izričaj, kao i svoj brend pod imenom „Sumka/Cymka“.
Motivaciju za svoj rad pronalazi u svakodnevnim životnim pričama, kako u svojima, tako i u pričama ljudi koji ju okružuju, pristupajući im na jedan zanimljiv, maštovit i zabavan način. Motivaciju za ovogodišnju instalaciju povodom ReArt festivala pronašla je u istoimenoj temi „Put u Liliput“. 
Papirnatim origami brodićima zaplovit ćemo u neki novi Liliput, gdje ćemo vidjeti i doživjeti sve ono što nam mašta dozvoli.








Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Predstavljamo "Svjetlost fenjera"

SVJETLOST FENJERA - PREDSTAVLJANJE Kako živimo u   vremenu potpune industrijalizacije i serijske proizvodnje, tako se javlja i želja za proizvodom koji je drugačiji. Za proizvodom koji je rađen rukom onoga koji voli to što radi. Imamo čast predstaviti mladog profesora filozofije i latinskog jezika Miroslava Kerna, zaljubljenika u starinske svjetiljke koje svojim magičnim svjetlom upotpunjuju atmosferu i toplinu svakoga doma. Kern predstavlja svoju udrugu Svjetlost fenjera preko koje djeluje u promoviranju i edukaciji o starinskim svjetiljkama – fenjerima. Kako nam je objasnio prof. Kern, petrolejske lampe potječu iz vremena kada nije bilo električne energije. Od sredine 19. stoljeća pa gotovo sve donedavno diljem svijeta, pa čak i u nas ( Luna, Karlovac ), proizvodile su se petrolejske lampe ili fenjeri koji su svojim korisnicima nudili malo prigušenog svjetla i puno romantike. Predstavljamo jednoga usudili bismo se reći,   usamljenog obrtnika koji u svom radu i nema

ReArt festival - PROGRAM

  Pozivamo vas da ovih blagdana podržite umjetnike i rukotvorce na ReArt festivalu - zimsko izdanje koje će se održati u Kulturnom centru Osijek u subotu 16. 12. 2023. u vremenu od 9:30 do 19 sati u organizaciji udruge REART. U sklopu zimskog izdanja festivala biti će prilike za druženje uz umjetnike, kreativce i rukotvorce svih usmjerenja. Na ReArtovom najkreativnijem sajmu sa 23 izlagača, pronađite "handmade" poklone za najdraže, sajam nudi kreativne umjetničke stvari, nakit, predmete od drveta, odjeću i modne dodatke, kozmetiku, igračke, umjetničke slike i drugo. ReArt sada već 9. godinu okuplja spektar različitosti kulturne industrije kroz kreativni sajam. Prepoznatljivost je u brandovima koje ćete moći upoznati kao i ljude koji stoje iza kvalitete svoga branda. IZLAGAČI: Biljke.Plants terariji & sobne biljke Hrvatska , Josip Balić , Pink_ink , Maku handmade art, Galena obrt , Ginko, life.of.dots, NoLi- baby handmade , Pipi Lu /Legaraches, Statement - Obrt za proizvod
ReArt festival održat će se 23. i 24. lipnja 2023. godine u Osijeku, u Tvrđi, na "Livadi", na adresi Ulica Kamila Firingera 3 (ispred prostora udruge Slama). Festival predstavlja interdisciplinarnu umjetničku platformu za jačanje kreativne industrije i umjetničkog poduzetništva. Jedinstvenim umrežavanjem, poticanjem i promoviranjem kreativnog stvaralaštva umjetnika i kreativaca, kreirat će se program za sve, i velike i male posjetitelje. Kreativan sajam, razne interaktivne radionice, nastupi glazbenika i još mnogo toga očekuje vas i ove godine. Ovogodišnja tema ReARt festivala je "Nigdjezemska". Detaljnije informacije o samom programu moći ćete saznati u narednim objavama na društvenim mrežama:  https://www.facebook.com/reart.fest/  i  https://www.instagram.com/reartfestival/?hl=en  Grafički dizajn by Tin Ringsmuth, Demiurg