Preskoči na glavni sadržaj

Predstavljamo umjetnike: Umjetnička akcija oslikavanja starih stolica


Svake godine do sada, brojni su umjetnici i kreativci u sklopu ReArtove mreže, svojom umjetnošću i izražajem - starim predmetima davali novo ruho, njegujući tako kulturu reciklaže, rekonstrukcije, redefinicije same umjetnosti i njezinih fokusa te tako brojne umjetnine, instalacije i predmete učinili potpuno novim, unikatnim vrjednotama.

Kroz ovogodišnju umjetničku akciju, posjetiteljima će se predstaviti umjetnici dobro skriveni od očiju javnosti koji će starim stolicama udahnuti novo ruho, a tom prilikom posjetitelji će imati mogućnost kupiti jedinstveni komad namještaja te time pružiti potporu umjetnicima te njihovome radu. 

Oni su: Ivan Kaniža, Barbara Mrkonjić, Rebus, Biljana Smolčić i Šišmiš (Lucija Mitar).


Ivan Kaniža, rođen u Višnjevcu, odrastao i školovao se u Osijeku, živi sa suprugom i kćeri u Bilju. Bavi se crtanjem, slikanjem mehaničkom i estetskom preradom stvari, raznim tehnikama umjetničkog izražavanja uz povremena eksperimentiranja i kombiniranja ranije navedenog. Surađivao kao ilustrator na knjizi „Neustrašivi skriveni svijet: Odlučujuća vremena“ autora Daniela Hamana sa više ilustracija. 


Barbara Mrkonjić, studentica je 5. godine Kulturalnog menadžmenta na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. Kao članica udruge PLANTaže, od samog početka aktivno sudjeluje u umjetničkim projektima kroz koje oslobađa svoju kreativnost, a koju izražava kroz boje, oblike i linije. Inspiraciju pronalazi u svojoj svakodnevici, a tehnike kojima se izražava, pretežito su sprejevi i markeri. 


Ja sam Rebus i moja opsesija kreće dvadesetak godina unatrag, gledajući šarene i iscrtane zidove počinju i moji prvi koraci. Moj način života postao je razbijanje sivila raznim idejama uz pomoć spreja i od tada je to dio moje svakodnevice, a to opsesivna ljubav ostaje do danas. Trenutno živim i radim u Oijsku. Iza sebe sam ostavio uistinu velik broj radova na ulicama i sudjelovao na raznim art projektima, izložbama, radionicama, festivalima i sl. Legalno sam pomiješao s ilegalnim i trudio se razvit unikatan stil po kojem ću uvijek biti prepoznatljiv. Veći dio mojih radova može se prepoznati kroz grafite, ali budući da to nije bilo dovoljno, alter – ego se odlučio nadopuniti kroz ostale forme stvaralaštva, pa mi nisu strani ni drugi oblici i tehnike crtanja.

Artworks: https://www.instagram.com/helloiamrebus/Biljana Smolčić, rođena je 29.04.1990. godine u Čemincu. Završila je Školu za tekstil, dizajn i primijenjene umjetnosti u Osijeku, smjer „slikarski dizajner“, nakon koje upisuje 1. godinu na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, odsjek za kulturologiju. Na 2. godini primorena je ispisati se zbog bolesti. Tijekom liječenja, kao i sada, intenzivno se bavi umjetnošću. Zbog dosta umanjene kvalitete vida, traga za intenzivnijim bojama i kontrastima, koje pronalazi u flomasterima, zbog kojih je naposljetku i dobila ime „Flomić vila“. Crta portrete. figure, životinje kao i razne druge motive. Uz crtanje, bavi se slikarstvom i duborezom, a kao najčešće motive pronalazi one iz prirode. Jako je povezana s prirodom i takvi motivi ju najviše opuštaju i vesele. Voli fotografirati, izrađuje nakit od papira, glinamola i raznih drugih materijala, a također i piše kratke priče, ponekad i poeziju.  Do sada je puno puta izlagala na raznim sajmovima, pa i nekoliko puta na ReArtu. Često odlazi na likovne kolonije po Baranji. Voli razmjenu iskustva i druženja s drugim umjetnicima. Također, ima iskustva s vođenjem likovnih radionica s djecom i mladima što je nešto u čemu se vidi u budućnosti. Lucija Mitar, rođena je 15.12.1993. u Zagrebu. Živi u Osijeku i Kutini. Završila Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu 2012. godine, smjer grafika. Magistrirala edukaciju likovne kulture na Umjetničkoj akademiji u Osijeku 2018. godine. Izlagala je na više zajedničkih izložbi po Hrvatskoj. Osvojila nagrade za tri otkupna dizajna bilježnica te oslikala razne murale u Osijeku. Dizajnira, oslikava i otiskuje imaginacijske motive na razne odjevne predmete pod DIY brendom „Šišmiš“. 


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

ReArt festival 2024. - Natječaj za izlaganje

  Natječaj za sudjelovanje, izlaganje i/ili prodaju radova na ReArt festivalu 2024. ______________________________________________________ Rok za prijavu: od 06. svibnja do 03. lipnja 2024. Rezultati natječaja: okvirno 6. lipnja 2024. Udruga REART otvara natječaj za izlaganje/prodaju umjetničkih i kreativnih radova za ovogodišnje izdanje ReArt festivala. ReArt festival 202 4 . održat će se u petak 2 1 . 6. i subotu 2 2 . 6. 202 4 . na ulicama Tvrđe , livadi Državnog arhiva (ul. Kamila Firingera) u Osijeku, a naziv ovogodišnje teme je “ Alisa s one strane ogledala ” . Na natječaj se mogu prijaviti svi umjetnici ili grupe umjetnika koji žele predstaviti svoj rad, kao i svi kreativci ili grupe kreativaca, udruge, zadruge, obrtnici ili mali poduzetnici koji izrađuju svoje predmete ručno, sa što manje upotrebe strojne obrade. Tražimo originalnost „branda“, neobičnost ili inovativnost u radu kao i kvalitetu samog rada koji stvara određeni identitet (brand) Vašega proizvoda. Bitno

Predstavljamo "Svjetlost fenjera"

SVJETLOST FENJERA - PREDSTAVLJANJE Kako živimo u   vremenu potpune industrijalizacije i serijske proizvodnje, tako se javlja i želja za proizvodom koji je drugačiji. Za proizvodom koji je rađen rukom onoga koji voli to što radi. Imamo čast predstaviti mladog profesora filozofije i latinskog jezika Miroslava Kerna, zaljubljenika u starinske svjetiljke koje svojim magičnim svjetlom upotpunjuju atmosferu i toplinu svakoga doma. Kern predstavlja svoju udrugu Svjetlost fenjera preko koje djeluje u promoviranju i edukaciji o starinskim svjetiljkama – fenjerima. Kako nam je objasnio prof. Kern, petrolejske lampe potječu iz vremena kada nije bilo električne energije. Od sredine 19. stoljeća pa gotovo sve donedavno diljem svijeta, pa čak i u nas ( Luna, Karlovac ), proizvodile su se petrolejske lampe ili fenjeri koji su svojim korisnicima nudili malo prigušenog svjetla i puno romantike. Predstavljamo jednoga usudili bismo se reći,   usamljenog obrtnika koji u svom radu i nema

ReArt festival - PROGRAM

  Pozivamo vas da ovih blagdana podržite umjetnike i rukotvorce na ReArt festivalu - zimsko izdanje koje će se održati u Kulturnom centru Osijek u subotu 16. 12. 2023. u vremenu od 9:30 do 19 sati u organizaciji udruge REART. U sklopu zimskog izdanja festivala biti će prilike za druženje uz umjetnike, kreativce i rukotvorce svih usmjerenja. Na ReArtovom najkreativnijem sajmu sa 23 izlagača, pronađite "handmade" poklone za najdraže, sajam nudi kreativne umjetničke stvari, nakit, predmete od drveta, odjeću i modne dodatke, kozmetiku, igračke, umjetničke slike i drugo. ReArt sada već 9. godinu okuplja spektar različitosti kulturne industrije kroz kreativni sajam. Prepoznatljivost je u brandovima koje ćete moći upoznati kao i ljude koji stoje iza kvalitete svoga branda. IZLAGAČI: Biljke.Plants terariji & sobne biljke Hrvatska , Josip Balić , Pink_ink , Maku handmade art, Galena obrt , Ginko, life.of.dots, NoLi- baby handmade , Pipi Lu /Legaraches, Statement - Obrt za proizvod