Preskoči na glavni sadržaj

Predstavljamo umjetnike: Umjetnička akcija oslikavanja starih stolica


Svake godine do sada, brojni su umjetnici i kreativci u sklopu ReArtove mreže, svojom umjetnošću i izražajem - starim predmetima davali novo ruho, njegujući tako kulturu reciklaže, rekonstrukcije, redefinicije same umjetnosti i njezinih fokusa te tako brojne umjetnine, instalacije i predmete učinili potpuno novim, unikatnim vrjednotama.

Kroz ovogodišnju umjetničku akciju, posjetiteljima će se predstaviti umjetnici dobro skriveni od očiju javnosti koji će starim stolicama udahnuti novo ruho, a tom prilikom posjetitelji će imati mogućnost kupiti jedinstveni komad namještaja te time pružiti potporu umjetnicima te njihovome radu. 

Oni su: Ivan Kaniža, Barbara Mrkonjić, Rebus, Biljana Smolčić i Šišmiš (Lucija Mitar).


Ivan Kaniža, rođen u Višnjevcu, odrastao i školovao se u Osijeku, živi sa suprugom i kćeri u Bilju. Bavi se crtanjem, slikanjem mehaničkom i estetskom preradom stvari, raznim tehnikama umjetničkog izražavanja uz povremena eksperimentiranja i kombiniranja ranije navedenog. Surađivao kao ilustrator na knjizi „Neustrašivi skriveni svijet: Odlučujuća vremena“ autora Daniela Hamana sa više ilustracija. 


Barbara Mrkonjić, studentica je 5. godine Kulturalnog menadžmenta na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. Kao članica udruge PLANTaže, od samog početka aktivno sudjeluje u umjetničkim projektima kroz koje oslobađa svoju kreativnost, a koju izražava kroz boje, oblike i linije. Inspiraciju pronalazi u svojoj svakodnevici, a tehnike kojima se izražava, pretežito su sprejevi i markeri. 


Ja sam Rebus i moja opsesija kreće dvadesetak godina unatrag, gledajući šarene i iscrtane zidove počinju i moji prvi koraci. Moj način života postao je razbijanje sivila raznim idejama uz pomoć spreja i od tada je to dio moje svakodnevice, a to opsesivna ljubav ostaje do danas. Trenutno živim i radim u Oijsku. Iza sebe sam ostavio uistinu velik broj radova na ulicama i sudjelovao na raznim art projektima, izložbama, radionicama, festivalima i sl. Legalno sam pomiješao s ilegalnim i trudio se razvit unikatan stil po kojem ću uvijek biti prepoznatljiv. Veći dio mojih radova može se prepoznati kroz grafite, ali budući da to nije bilo dovoljno, alter – ego se odlučio nadopuniti kroz ostale forme stvaralaštva, pa mi nisu strani ni drugi oblici i tehnike crtanja.

Artworks: https://www.instagram.com/helloiamrebus/Biljana Smolčić, rođena je 29.04.1990. godine u Čemincu. Završila je Školu za tekstil, dizajn i primijenjene umjetnosti u Osijeku, smjer „slikarski dizajner“, nakon koje upisuje 1. godinu na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, odsjek za kulturologiju. Na 2. godini primorena je ispisati se zbog bolesti. Tijekom liječenja, kao i sada, intenzivno se bavi umjetnošću. Zbog dosta umanjene kvalitete vida, traga za intenzivnijim bojama i kontrastima, koje pronalazi u flomasterima, zbog kojih je naposljetku i dobila ime „Flomić vila“. Crta portrete. figure, životinje kao i razne druge motive. Uz crtanje, bavi se slikarstvom i duborezom, a kao najčešće motive pronalazi one iz prirode. Jako je povezana s prirodom i takvi motivi ju najviše opuštaju i vesele. Voli fotografirati, izrađuje nakit od papira, glinamola i raznih drugih materijala, a također i piše kratke priče, ponekad i poeziju.  Do sada je puno puta izlagala na raznim sajmovima, pa i nekoliko puta na ReArtu. Često odlazi na likovne kolonije po Baranji. Voli razmjenu iskustva i druženja s drugim umjetnicima. Također, ima iskustva s vođenjem likovnih radionica s djecom i mladima što je nešto u čemu se vidi u budućnosti. Lucija Mitar, rođena je 15.12.1993. u Zagrebu. Živi u Osijeku i Kutini. Završila Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu 2012. godine, smjer grafika. Magistrirala edukaciju likovne kulture na Umjetničkoj akademiji u Osijeku 2018. godine. Izlagala je na više zajedničkih izložbi po Hrvatskoj. Osvojila nagrade za tri otkupna dizajna bilježnica te oslikala razne murale u Osijeku. Dizajnira, oslikava i otiskuje imaginacijske motive na razne odjevne predmete pod DIY brendom „Šišmiš“. 


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Natječaj za izlaganje na ReArt festivalu - božićno izdanje 2020.

Natječaj za izlaganje na ReArt festivalu – Božićno izdanje 2020. Rok za prijavu: od 21. 11. do 1. 12. 2020. Udruga za umjetnost i stvaralaštvo REART otvara natječaj za sudjelovanje, izlaganje i/ili prodaju umjetničkih i kreativnih radova za ReArt festival - Božićno izdanje 2020. ReArt se planira održati u manjem izdanju festivala, 19. prosinca 2020. godine u Kulturnom centru u Osijeku ukoliko to epidemiološka situacija i mjere budu dopuštale. U suprotnom, ReArt festival će se održati u online izdanju, ovisno o mogućnostima. Na natječaj se mogu prijaviti svi umjetnici ili grupe umjetnika koji žele predstaviti svoj rad, kao i svi kreativci ili grupe kreativaca, udruge, obrtnici ili mali poduzetnici koji izrađuju svoje predmete ručno, sa što manje upotrebe strojne obrade. Tražimo originalnost, neobičnost ili inovativnost u radu kao i kvalitetu samog rada koji stvara određeni identitet ili brand. Bitno je predstaviti se kvalitetnim fotografijama kao i opisom samih radova/brenda k

Natječaj za izlaganje ReArt 2021.

Natječaj za sudjelovanje, izlaganje i/ili prodaju radova na ReArt festivalu 2021. ____________________________________________________________ Rok za prijavu: od 17. svibnja do 01. lipnja 2021.  Rezultati natječaja: okvirno 4. lipnja 2021. Udruga REART otvara natječaj za izlaganje/prodaju umjetničkih i kreativnih radova za ovogodišnje izdanje ReArt festivala. ReArt festival 2021. održat će se od 18. do 20. lipnja 2021. na ulicama Tvrđe , livadi Državnog arhiva (ul. Kamila Firingera) u Osijeku, a naziv ovogodišnje teme je “ Mali princ ”. Plan za izlagački dio festivala (sajam) u trajanju od ukupno dva dana ( 19. i 20. lipnja 2021. subota i nedjelja ) biti će u skladu sa epidemiološkom mjerama ali zbog neizvjesnosti svih događanja moramo napomenuti kako ćemo o mogućnosti održavanja sajma unutar ReArt festivala naknadno obavijestiti. Na natječaj se mogu prijaviti svi umjetnici ili grupe umjetnika koji žele predstaviti svoj rad, kao i svi kreativci ili grupe kreativaca, udruge, zadruge,

Program ReArt festivala 2021

  ReArt festival 2021. satnica programa Mjesto: Livada u Tvrđi kod Državnog arhiva, ul. Kamila Firingera 3, Osijek Dođite na festival biciklom ili pješke! Petak 18.6. 2021. (od 14 do 01 h) od 14h - ReArt chill uz kafić na otvorenom by Rubicon pub i hrana by Špajz, vidimo se na livadi i ponesite si dekicu ili jastučić za sjedenje i chillanje! Izložbe: - izložba zastavica radova djece i mladih osnovnih i srednjih škola. Napravi selfie i #reart2021 - ReArt izložba skulptura i instalacija, pronađi umjetnički rad, napravi selfi sa #reart2021, postaj online na Instagram ili Facebook, stvaraj festival s nama! - izložba pod nazivom „stARTanje” umjetničkih radova/ilustracija, umjetnici: Jasmin Mišković, Maja Biondić, Slađana Zubić, Matej Matagić, Dora Kralik i Kristina Penava. Ostali program: - 10h Javna likovna akcija; oslikavanje suncobrana na ReArt festivalu by Rebus - 17 do 19 h Radionice za djecu Bajkaonica ; „Bajke pod baldahinom” by Jasna Komendanović i Tamara Čer, Društvo „N